NARIC

Stowarzyszenie Polskich Profesjonalistów Kosmetologii, Fryzjerstwa i Nail Art w Wielkiej Brytanii rekomenduje, profesjonalistom z kwalifikacjami nabytymi poza Wielką Brytanią dokonania nostryfikacji dyplomu – porównania swoich dyplomów z specjalnie do tego powołaną organizacją NARIC.

Co to jest stwierdzenie porównywalności ang. Statement of Comparability ?

Brytyjskie oświadczenie NARIC o porównywalności jest oficjalnym dokumentem, który można wykorzystać do poparcia twoich zagranicznych kwalifikacji w każdej Brytyjskiej instytucji. Jeśli planujesz otwarcie swojego biznesu beauty to ten dokument będzie ci potrzebny do uzyskania niezbędnej licencji w lokalnym Council oraz dla uzyskania drugiej niezbędnej rzeczy ubezpieczenia. Dodatkowo dla ambitnych profesjonalistów, pragnących kontynuować swoją nauke na terenie Wielkiej Brytanii, łatwiej będzie okazać swój poziom kwalifikacji w każdej placówce edukacyjnej np. Collage.

Jeśli będziesz chciała pracować w salonie, będzie to dokument informujący pracodawców, jak twoje kwalifikacje odnoszą się do brytyjskich kwalifikacji i certyfikatów. Certyfikat wydany z NARIC powinien widnieć w miejscu widocznym dla klientów tym samym podnosząć jakość biznesu beauty.

UWAGA Statement of Comparability nie jest to dokument obowiązkowy, ale patrząc w przyszłość prawdopodobnie, będzie wymagany przez wszystkie Brytyjskie organizacje w naszej branży.

Twoja droga do zdobycia Brytyjskich  kwalifikacji dla Kosmetologów.

NARIC pomaga profesjonalistom, którzy nie uzyskali kwalifikacji w Wilekiej Brytanii, a chcą praktykować jako Kosmetolodzy w Wielkiej Brytanii. Każdy profesjonalista z zagranicznymi kwalifikacjami musi wykazać poziom swoich kwalifikacji co najmniej na poziomie tych obowiązujących w Wielkiej Brytanii. Właśnie takich nostryfikacji udziela brytyjski NARIC co w j.angielskim nazywa się Statement of Comparability.

Zacznij od skompletowania wszystkich dokumentów poświadczających twoje ukończone kwalifikacje w Polsce wraz z pełnym wykazem nauki czyli tzw.Sylabusem. Zarejestuj się na stronie NARIC – TUTAJ LINK DO REJESTRACJI i złóż wniosek o potwierdzenie porównywalności twoich kwalifikacji.

Możesz złożyć podanie drogą pocztową (wysyłasz KOPIĘ dokumentów oraz swoje dane kontaktowe oraz krótki opis prośba w jakim celu potrzebujesz ten dokument) lub drogą online rejestrując sie pod wyżej podanym linkiem (wysyłasz SCANY dokumentów). Koszt dokumentu Statement of Comparability to £59.40 (z vat)

Do porównania twoich kwalifikacji NARIC potrzebuje (podanie wysyłasz tylko wtedy kiedy masz komplet wszystkich dokumentów):

♦ Kopię certyfikatu(-ów) wraz z transkryptami końcowymi (ang.final transcript(s)) w oryginalnym języku;

♦ W razie potrzeby kopia uwierzytelnionego tłumaczenia w języku angielskim lub suplement do dyplomu i / lub suplement do certyfikatu wydany w języku angielskim. Jeśli potrzebujesz tłumaczenia przysięgłego, skontaktuj się z nami, Stowarzyszenie posiada tłumaczów przysięgłych świadczących takie usługi. Jeśli dokumenty będą bez tłumaczenia NARIC zrobi to dla Ciebie za dodatkowa opłata tzw. Translation Waiver koszt £36.00 (z vat);

♦ Dokonaj płatności i wybierz formę dostaczenia Certyfikatu z NARIC;

♦ Jeśli składasz wniosek pocztą, podaj swoje dane kontaktowe i notatkę, aby wyjaśnić cel twojego zapytania. Nie wysyłaj samodzielnie zaadresowanej koperty – Twoja opłata pocztowa obejmuje koszty wysyłki i pakowania. Jeśli złożysz podanie online, dołącz dodatkowe informacje w polu “Uwagi dotyczące aplikacji”.

Czas oczekiwania na odpowiedź od NARIC to od 10-15 dni, ale jeśli potrzebujemy ten dokument szybciej, można złożyć podaniedrogą tzw. trybie Fast Track zajmuje 24 godziny i kosztuje £252.00 (z vat) lub 48 godziny koszt: £192.00 ( z vat)

Płatność można dokonać poprzez telefon 0871 330 7033 between 09.00 and 17.00 (UK time) lub wykupić tzw. Postal Order na poczcie i dołączyć do wysyłanych dokumentów drogą pocztową. Ceny obejmują ekspresową przesyłkę pocztową Roayl Mail.

Wszystkim profesjonalistom ubiegającym się o nostryfikację polskich dyplomów kwalifikacyjnych życzymy powodzenia.